Hotline
05372132863

3D Render

& Mimari Görselleştirme

3D render ve mimari görselleştirme konularında Render Tasarım tarafından hazırlanan yazılara kolay bir şekilde ulaşabilmeniz için bu site haritası yapılmıştır. Bu haritayı kullanarak 3D render ve mimari görselleştirme hakkında yer alan içeriklerimizin yanı sıra RT Akademinin eğitim yazılarına, RT Arşivin ücretsiz içeriklerine ve RT Derginin teknoloji haberlerine de ulaşabilirsiniz. Sitemizde sadece sayıları çok fazla olduğu için RT Dergide yer alan haberleri kategori başlığı olarak verdik. Sayfaları kolay bulabilmeniz için aynı zamanda sitenin haritasını birbiriyle olan hiyerarşik yapısına göre düzenledik. Şimdiden iyi okumalar dileriz.

3D Render

Render Tasarım Site Haritası

  • Render Tasarım – Ana Sayfa.
    • Hakkımızda – Render Tasarım firmasının geçmişi ve gelecek planları hakkında.
    • Referanslarımız – Bugüne kadar teslim etmiş olduğumuz projelerin sahiplerinin listesi.
    • Projelerimiz – Bugüne kadar teslim ettiğimiz bazı projelerden örnekler.
      • Bey Oğlu Kebabhaus – Hollanda’da yapılmış olan bir restoranın hem iç mekan hem de cephe tasarımları.
      • Lotus Residence – Mozambik’te yapılmış olan bir gökdelenin dış cephe tasarımı.
      • Meat Point – Malezya’da yapılmış olan bir restoranın, restoran tasarımı.
      • Sea Pearls – Trabzon Yalıncak’ta yapılmış olan bir villa sitesinin iç mekan ve cephe tasarımları.
      • Fildişi Sahilleri Futbol Okulu – Fildişi Sahilleri’nde yapılmakta olan bir spor tesisi tasarımı.
      • Esenler TOKİ Projesi – Esenler’de yapılmakta olan TOKİ projesinin dış cephe tasarımı.
    • Hizmetlerimiz – Sunmuş olduğumuz hizmetlerin anlatıldığı sayfalar.
    • Render Fiyatları – Render fiyat listesi ve render fiyatlandırma işlemleri hakkında bilgilendirme.
      • 3D Render Fiyatları – 3D modelleme yapılmaksızın verilen 3D render hizmeti hakkında bilgilendirme.
      • 3D Video Render Fiyatları – 3D görselleştirme teknikleri ile hazırlanan 3d animasyonların fiyatlandırması hakkında bilgilendirme.
      • Villa Render Fiyatları – Özellikle villa render fiyatları belirlenirken ne gibi detaylara dikkat edildiği ve buna göre fiyatların nasıl çıktığını anlattığımız sayfamız.
    • RT Akademi – SketchUp, 3Ds Max, V-Ray, Lumion ve Mimari Temel Bilgiler hakkında eğitimler verilen akademi bölümümüz.
      • Eğitim Bölümleri – Bu bölümde ise hem üniveristelerde hem de liselerde okutulan ilgili bölümler hakkında bilgiler veriyoruz.
      • RT Ansiklopedi – 3D Modelleme ve 3D render hizmetlerinde kullanılan teknik terimler hakkında bilgilendirme.
      • RT Dergi – 3D modelleme ve render ile ilgili haberlerin yer aldığı teknoloji dergisi.
      • RT Arşiv – Ücretsiz 3D model ve benzeri içerikleri indirebileceğiniz arşiv sayfası.
      • Kolay 3D – Ücretsiz eğitimlere müfredat dışı bir bakış açısı.
      • Mimari Tarzlar – Mimarlık sadece zevk işi değildir aynı zamanda geçmiş tarzların bilgilerini özümsemeniz olmanızı da bekler.
        • Klasik Mimari – Klasik mimari tarzının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı sayfamız.
        • Modern Mimari – Modern mimari tarzının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı sayfamız.
        • Antik Roma Mimarisi – Antik Roma mimari tarzının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı sayfamız.
        • İskandinav Mimarisi – İskandinav mimari tarzının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı sayfamız.
        • Rustik Mimari – Rustik mimari tarzının en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı sayfamız.
      • Mimari Pratik Bilgiler – Bu bölümde AutoCad kullanımından mimarlık 101 derslerine kadar bir çok mimari pratik bilgi bulunmaktadır.
        • AutoCAD Plan Renklendirme – Teknik mimari çizimlerinizi müşterileriniz anlayabileceği ve renkleriyle dikkat çekecek hale nasıl getireceğinizi anlattık.
        • Söve Modelleri – Özellikle klasik mimari tarzında cephe tasarımı yaparken bolca kullandığımız sövelerin en popüler modellerini aynı sayfada topladık.
        • Kat Planı Nasıl Okunur? – Kimse mimar doğmaz ama yeterince çalışırsanız mimar olabilirsiniz. Mimarlık 101 ders 1’e hoş geldiniz.
        • Villa İsimleri – Modern villa isimleri ile başlayıp lüks villa isimleri ile devam ettiğimiz yazımızda isim listelerinin yanında kendi özel villa isminizi nasıl üretebileceğinize dair tüyolarda mevcut.
    • İletişim – Render Tasarım firmasına ulaşmak için gerekli bilgiler.

Sosyal Medya Hesapları ve Diğer Dış Bağlantılar

YouTube – YouTube üzerindeki Render Tasarım kanalımızda hem bitirmiş olduğumuz projelerden örneklere yer veriyoruz hem de RT Akademi ve Render Atöylesi projeleri kapsamında eğitim serileri yayınlıyoruz.

Pinterest – Tamamlamış olduğumuz bir çok projenin resim niteliğindeki render çalışmalarını yayınladığımız platform.

Homify – Tamamlamış olduğumuz projelerin yanı sıra sektörel konuları kaleme de aldığımız sosyal platform.

Behance – Bütün sosyal platformlarımıza bağlantı verdiğimiz ortak sosyal paylaşım platformu.

3D Render Hakkında Merak Ettikleriniz

3D render 3 boyutlu modelleme ile çizilmiş çizimlerin fotoğraf gerçekçiliğinde resim haline veya film gerçekçiliğinde video animasyon haline getirilmesine denir. Bu konuyu site haritamızın içerisinde anlatıyor olmamızın sebebi ise sitemizde anlatılan her şeyin aslında bir yerden 3D render ile özleşmesinden dolayıdır. Mimari tarzları anlatırken bile bu konuyu işleme sebebimiz aslında 3d cephe tasarımı yapabilmek için mimari tarzları bilmekten geçmektedir. Yani Render Tasarım sayfamızın içerisindeki her bir alt sayfanın en başına tek bir ana sayfa koyacaksak bu kesinlikle 3D render sayfası olmalıdır.

Ana sayfamızda görsel olarak daha göz alıcı ve potansiyel müşterilerimizin ilgisini çekecek bilgileri ve görselleri paylaştığımız için bizde daha ansiklopedik bilgileri içeren bu sayfamızı site haritamızın içerisinde konumlandırmaya karar verdik. 3D renderın bizim için önemini daha iyi anladığınızı düşünüyorum. Böylece artık 3D render hakkında bilgiler vermeye başlayabiliriz. Öncelikle 3D render tanımının tam Türkçe karşılığı aslında 3 boyutlu görselleştirme işidir. Ancak internet üzerinden bize ulaşmak isteyen değerli ziyaretçilerimize daha rahat ulaşabilmek için zaman zaman bire bir Türkçe karşılığı olan arama terimlerinde bile yabancı dildeki karşılıklarını kullanabiliyoruz. Şu anda da bu örneklerden bir tanesini yaşıyoruz. Gelin lafı daha fazla uzatmadan 3D Render ne demek ona bakalım.

3D Render Ne Demek?

3D render, 3 boyutlu görselleştirme tabirinin İngilizce karşılığıdır. 3 Dimension Render kelimelerde Dimension kelimesinin D ile kısaltılması ile oluşturulmuştur. Render kelimesinin tam karşılığı aslında görselleştirme değildir. Render işlem anlamına gelmektedir. 3 boyutlu modelin hazırlanan sahneye göre görselleştirilirken bilgisayarın yaptığı işlemler bütününe render denir. Render aynı zamanda bilgisayar destekli farklı yazılımların yapmış olduğu işlemler dizisine de denir. Yani 2 boyutlu bir grafik programı hatta bir müzik düzenleme programı da render işlemi yapabilir.

3D Render Almak İçin Gerekli Programlar

3D render programı kullanılarak 3 boyutlu görselleştirme yapılabildiğinden bahsettik fakat programların kendisinden ve türlerinden bahsetmedik. Öncelikle programların kendilerine ve özelliklerine girmeden önce türlerinden bahsedelim. 3 boyutlu görselleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için 3 boyutlu bir modele ve bu modelin yerleştirildiği sahnenin fotoğrafını veya filmini çekebilen bir programa ihtiyaç vardır. İşte bu modeli oluşturmak için ihtiyaç duyulan programlara 3D çizim programları, fotoğrafını veya filmini çeken programlara ise 3D render programları denir.

3D Çizim Programları

3D çizim programları çeşitli teknikler ile ortaya yine çeşitli formatlarda 3D modeller çıkartan programlardır. Bu konuda 3D çizim programları yazımızı okuyarak çok ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz. İlgili makalenin bağlantısı yukarıdaki site haritasının içerisinde bulunmaktadır. Burada özet olarak 3D çizim programlarını anlatmaktayız. 3D çizim programları en temelde 3 ana başlıkta incelenebilirler. Birincisi sadece parametrik çizime uygun ve imalata dayalı modellerin çizimi için elverişli 3D çizim programları. İkincisi genelde amorf ve organik yüzeylerin modellendiği çizim programları. Üçüncüsü ise her türlü modellemeye açık kompleks çizim programlarıdır.

Birinci 3D çizim programlarına baktığımızda örnek olarak Solid Works veya SketchUp gibi 3D çizim programlarını görmekteyiz. Bu programlardan aldığınız çıktılar AutoCad programında olduğu gibi milimetriktir ve 3D printer veya CNC gibi makinelere gönderilmeye müsaittir. Bu tip çizim programları gibi doğal olmayan çizimler yapmak çok pratik ve kolaydır. Ancak insan yüzü, ağaç veya kırışık bir kumaş gibi çizimleri yapamazlar dememiz doğru olmasa da çok zor yaparlar diyebiliriz. Bu tür amorf yüzeyleri çizmek için ikinci tip programlar daha uygundur.

İkinci tip 3D çizim programlarına örnek ise Blender ve Maya gibi programlardır. 3D çizim işi ile biraz ilginiz varsa bu tip çizim programlarının genelde animasyonlar için karakter çizimine kullanıldığını da biliyorsunuzdur. Sevimli minyatür çizimlerinde veya 3D çocuk çizgi filmlerinin yapımında sıklıkla kullanılan bu programlar da imalata dayalı çizimlerde pek uygun değillerdir. Yine aynı şekilde imkansız demiyorum ancak gereksiz bir zaman ve efor kaybı ile ancak parametrik çizimleri gerçekleştirebilirler.

Üçüncü tip karma 3D teknik ile 3D çizim yapan programlara örnek vermek gerekirse 3Ds Max ve Cinema 4D gibi programları örnek verebiliriz. Bu tür programlar en eski 3D çizim programları oldukları için zaman içerisinde gelişirken her konuda gelişmiş ve bu sebepten dolayı da her ihtiyaca cevap verme kabiliyetine sahip olmuşlardır. Tabi ki hemen aklınıza o zaman direkt olarak bu programları kullanalım diğerlerine ne ihtiyaç var düşüncesi yerleşebilir ancak burada da uyarmam gereken bir konu var. Her şeye yetişebilen bu programların arayüzleri de bir hayli karışıktır. Bu yüzden sadece mimari cephe tasarımı yapacaksanız önerim SketchUp veya sadece karakter modelleyecekseniz önerim sadece Blender programlarını kullanmanızdır.