Hotline
05372132863

3D Çizim Programları ve Render Motorları

3D Çizim Programları

3D çizim programları bilgisayar destekli 3 boyutlu modelleme yapmaya yarayan yazılımlardır. 3 Boyutlu çizim programları görselleştirme işlemleri için render motorlarını kullanırlar. Bazı 3D çizim programlarının içerisinde dahili render motorları bulunurken bir kısım 3 boyutlu çizim programı ise sadece modelleme yapılmakta kullanılmaktadır. Bu bölümde 3D çizim programlarını inceleyeceğiz fakat bu bölümden sonra render programlarını da ayrıntılı inceleyen bir yazımız yayınlanacak.

Bu bölümde 3 boyutlu modelleme programlarının en popülerlerini inceleyeceğiz. Yazımızın bu bölümü bütün 3D çizim programlarını beraber inceleyebilmeniz için sadece en kritik bilgileri içerecek şekilde hazırlanmıştır. Bu özet bölümlerin başlıklarına tıklayarak ilgili yazının uzun haline ulaşabilirsiniz. Bölümlerimiz henüz hazırlık aşamasında olduğu için bütün bölümler henüz aktif değildir. Aktif olan bölümleri yeşil olarak görebilirsiniz. 3D çizim programlarını incelerken hem ücretsiz programları hem de ücretli programları inceleyeceğiz.

3D çizim yapmak için kullanılan programlar;

  • SketchUP
  • 3Ds Max
  • Cinema 4D
  • Vectary
  • Blender
  • Maya
  • Mesh Mixer
  • Solid Works

3D modelleme programlarını hem görselleştirme uzmanlarının hem de bu işleri yaptıran memurların öğrenmesi gerekmektedir. Render fiyatları kullanılan programa göre değişiklik göstermektedir. Render firmaları render fiyatlandırma konusunda çalışmalar yaparken hangi programları kullanacaklarına göre ücretlendirmede değişik stratejiler izleyebilirler. Mimari görselleştirme işinde müşteri pozisyonundaysanız da programları bilmelisiniz ki sizin için en uygun programı bulup en uygun fiyat teklifini alabilin. Yukarıda bulunan 8 adet 3 boyutlu çizim programı için ayrıntılı incelemelerimize başlayalım.

3D çizim programları - SketchUp

SketchUp

SketchUp aslında 2001 senesinde Last Software tarafından geliştirilmiştir ancak yıldızı 2005 senesinde parlamıştır. SketchUp 5’in yayınlanması ile birlikte SketchUp’ta çizilen modeller artık Google Earth de kullanılabilir hala geldiler. Aynı zamanda aynı dönemde birçok ünlü mimarlık firması bina tasarımlarını SketchUp kullanarak yapacaklarını açıkladılar. Bütün bu gelişmeler Google firmasının ilgisini bir hayli çekmiş olacak ki Google 2006 senesinde Last Software firmasını tamamen satın alarak SketchUp uygulamasını bünyesine kattı. Yazılım ardından 2012 senesinin Haziran ayında Tremble firması tarafından satın alındı.

SketchUp programını listenin başına getiren avantajlarının başında kullanım kolaylığı geliyor. SketchUp programı mimari çizimler gibi parametrik çizimler için çok uygun bir programdır. Ancak amorf yüzeylerde SketchUp ile çalışmak zorludur. Mimarlar ve mimari görselleştirme uzmanları çizimlerinin eskizlerine genelde SketchUp ile başlarlar. Tasarım belli bir aşamaya geldikten sonra kullanıcılar ikiye ayrılır; SketchUp ile yoluna devam edenler ve başka bir modelleme programına geçenler. Buradaki temel sebep biraz önce bahsettiğimiz SketchUp’ın parametrik olmayan çizimlerde çok pratik olmamasıdır. Bu konuyu SketchUp başlığı altında derinlemesine inceleyeceğiz.

SketchUp'ta Render Almak

Render kısmına geldiğimizde ise, SketchUp için başta Chaos firması olmak üzere birçok firma render motorları yapmaktadır. Chaos daha sonra render bölümünde ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz Vray render programını yazan firmadır. Ancak SkecthUp’tan direk render almak isteyen tasarımcıların genelde render programı tercihi Lumion veya D5 Render gibi daha yüzeysel hesaplamalar yapan programlardır. Bu programların hesaplama yöntemeleri vray veya corona gibi render programlarına göre daha basit olsa da çok güzel sonuçlar ortaya çıkartmak mümkündür.

3Ds Max

3Ds Max programı ilk olarak 1990 yılında 3D Studio Dos adıyla Yost Group tarafında yazılmıştır. Program Yost Group tarafından yazıldıysa da Autodesk firması tarafından yayınlanmıştır. İlk çıkan iki versiyonu sadece DOS ortamında çalışmaktadır. Ardından 1993 senesinde windows işletim sisteminde de çalışabilen bir versiyonu yayınlanmıştır. 1996 senesine geldiğimizde ise Jaguar kod adıyla piyasaya sürülen 3D Studio Max 1.0 sürümü ile sadece windows işletim sisteminde kullanılabilir hale geldi. 3D çizim programları nın atası olarak 3Ds Max programını söylemek mümkündür. Aynı zamanda çıkmış bir çok program vardır ama bayrağı 3Ds Max taşımıştır.

3D çizim programları - 3Ds Max

Günümüzde bir 3 boyutlu çizim programının DOS ortamında çalışabiliyor olması bile bize garip gelebilir. Gerek işlemci yetersizliğinden, gerekse yazılım teknolojiklerinin yetersizliklerinden dolayı o zamanlar çok daha basit bir çizim programıydı. Fakat listede iki numarada olmasının en büyük sebebi 3DsMax programının bu köklü geçmişidir. 3Ds Max programının bu köklü geçmişi ona bir avantaj bir de dezavantaj getirmektedir. Avantajı aklınıza gelebilecek neredeyse her şeyi çizebileceğimiz bir geçmişi olması. Dezavantajı ise her şeyin yapılabilecek olması özel olarak bir konuda uzmanlaşmasını engellemektedir. Bu da daha basit olarak çözülebilecek bir işlemin çok daha fazla işlemden geçerek yapılmasına neden olabiliyor.

Render programlarına gelince şu anda 3Ds Max programını yüklediğinizde beraberinde Arnold render motoru yüklü olarak geliyor.  Arnold render motoru hiç kötü bir render motoru değildir. Render programları bölümünde Arnold, vray ve corona karşılaştırmasını 3Ds Max programını kullanarak yapacağız. 3Ds Max te hazırladığımız bir modeli 3 render motorunda da ayrı ayrı render alıp karşılaştırmasını yapacağız. 3Ds Max en eski 3 boyutlu çizim programlarından birisi olduğu için render motorlarının neredeyse tamamı 3Ds Max desteği sunmaktadır. SketchUp ta çizimini tamamlayan bir çok kişi SketchUp programı için yazılmış Vray render motoru olmasına rağmen dosyasını 3Ds Max programına gönderip renderını orada almaktadır.

Cinema 4D

Cinema 4D’nin geçmişi de aslında 1990 yılıma kadar uzanıyor. 1990 yılında Christian ve Philip Losch kardeşler bir derginin hazırladığı yarışmaya katılırlar. Yarışmayı kazanan Losch kardeşler 1991 de Cinema 4D’nin ilk sürümü olan Fast Ray’i piyasaya sürerler. Fast Ray (Cinema 4D’nin ilk ismi) amiga için piyasa sürülür fakan Cinema 4D ismini 1993 te alacaktır. 1994 yılında önce versiyon 1.5 ardından versiyon 2 yayınlandı. 1995 senesinde bilgisayarlarda kullanılabilmeleri için Windows işletim sisteminde çalışan versiyonu da yayınlandı.

Cinema 4D aslında mantık olarak 3Ds Max programına bir hayli yakın bir mantıkta ilerliyor. Şahsi görüşüm modelleme kısmı 3Ds Max’e göre çok daha derli toplu. Rahatlıkla ara yüz kullanımı daha pratik diyebiliriz. 3Ds Max’te çizim kamerasının özellikle dönerken merkez aldığı konumlar bir çok kez kullanıcıları rahatsız etmektedir. Cinema 4D bu konuda da çok çok kullanışlıdır. Cinema 4D’nin belki de en büyük dezavantajı diyebileceğimiz özelliği pratik çizim yapabilmek için bir çok plugine ihtiyaç duymasıdır.

Cinema4D yüklediğinizde beraberinde kendi fiziksel render motoru ile birlikte geliyor. Bu motor asla vray ve corona ile yarışamaz ama çok büyük bir avantajı var. Çok hızlı bir render motoru. Plastik görünümlü malzemelerde de çok iyi sonuç veriyor. Aynı zamanda bu motorla iş yaparken herhangi bir ışık ve kamera yerleştirmeden varsayılan değerler ile tek tuşla render almanız mümkün. Tabi ki vray ve corona gibi programlarında Cinema 4D üzerinde çalışan versiyonları var.

Vectary

Vectary çok yeni bir 3 boyutlu çizim programıdır. İlk beta versiyonu 2020 senesinde yayınlanmıştır. Ücretsiz sürümü de bulunan vectary online bir üç boyutlu çizim programıdır. Bu çizim programının fark yarattığı nokta yapmış olduğunuz çizimleri çevrimiçi olarak başka kullanıcılara iletebiliyor olmanız. Yani çizmiş olduğunuz modeli müşterileriniz veya modeli göstermek istediğiniz herhangi bir kimse evirip çevirebiliyor. Diğer 3D çizim programları bunu yapabilmek için programın kendisinin veya bir viewer denilen gösterici programının yüklü olmasını ister.

3D Çizim Programları - Vectary

Vectary standart 3 boyutlu modellerin deforme edilmesi yöntemi ile yeni 3 boyutlu modeller oluşturan bir yapıya sahiptir. Örneklemek gerekirse standart bir silindiri alıp U şekilde bükerek yeni bir şekil oluştabiliyorsunuz. Bu şekilde çizim yapmak biraz sınırlayıcı gibi görünebilir fakat galeriyi gezdiğinizde gördüklerinize şaşıracaksınız. Bu yazılımın listemize girmesindeki etkenler hem ücretsiz, hem iyi bir bilgisayara ihtiyaç duyulmayan hem de başka kullanıcılara 3 boyutlu olarak modelinizi tanıtabildiğiniz bir yazılım olmasıdır.

Modellerin renderını almak diye bir tabir burada yok. Ama render almıyor da değilsiniz hatta sürekli render alıyorsunuz. Vectary gerçek zamanlı olarak render alarak sonucunu bilgisayar ekranınıza tarayınız üzerinden gönderiyor. Ve çıkacak sonucu etkilemek için ışıklar ekleyebiliyorsunuz, nesnenin yansımayı alması için etrafa HDRI atayabiliyorsunuz, zemine sonsuz bir zemin ekleyebiliyorsunuz. Eklenecek HDRI lar veya arka planlar ise gayet geniş olan Vectary kütüphanesinden geliyor. Bu tür içerikleri bulmak için ayrıca zaman harcamıyorsunuz.

Blender

Blender 1994 senesinde geliştirilmiş 3 boyutlu modelleme programıdır. Blender bir çok yazılım firmasının aksine versiyon değiştirme konusunda hiç aceleci olmayan bir firma. 1994 te yayınlanan versiyon 1.0 olarak adlandırılmıştı. Ardından 2000 senesine kadar tam 6 sene boyunca versiyon 1  güncelleme almaya devam etti. 2000 senesinde önce versiyon 2.0 ardından 2.03 ve 2.1 yayınlandı. 2021 yılının aralık ayına kadar versin 2 nin üzerinde düzeltmeler yapılarak yazılım güncellenmeye devam etti. Nihayet 2021 aralık ayında neredeyse 22 yıl sonra versiyon 3.0 yayınlandı.

Belnder 3D

Blender programı tamamen açık kodlu ve beraberinde de tamamen ücretsizdir. Blender mimari görselleştirme işi yapan firmalar tarafından çok tercih edilen bir program değildir. Mimari görselleştirme projelerinden daha ziyade blender programı 3D karakter modelleme işlerinde kullanılıyor. Bu asla mimari görselleştirme işlerinde kullanılamaz anlamına gelmiyor. Fakat gerek modelleme teknikleri gerekse render motorunun çalışma prensiplerinden dolayı karakter modelleme uzmanları tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Blender kendi içerisinde son derece güçlü bir render motoru ile beraber geliyor. Genelde blender kullanıcıları bu motoru kullanmayı tercih ederler keza bu render programı da tamamen ücretsizdir. Ancak vray gibi bilindik ve popüler render programlarının da blender için olan versiyonları mevcuttur. Blender’ın kendi motorunun daha çok kullanılmasının ana sebeplerinden bir tanesi yine süredir. Vray gibi programları global illumination denilen ışık yansıma olayını son derece gerçekçi hesaplayabilmek için çok fazla işlemci gücü kullanırlar.

Maya

Maya 1998 senesinde Alias Systems Corparation tarafından geliştirilmiş bir bilgisayar destekli 3 boyutlu modelleme yazılımıdır. 2006 yılında Maya 7.0 piyasaya sürüldükten sonra 3Ds Max yazılımını üreten Autodesk firmasının Alias Systems Corparation firmasını satın almasıyla Autodesk firmasına geçmiş oldu. Böylelikle Autodesk firması piyasada çok popüler olan 2 farklı 3 boyutlu modelleme programının sahibi olmuş oldu.

Autodesk firmasının elinde 3Ds Max gibi güçlü bir 3D çizim programı varken birde Maya’yı almasının sebebi iki programın arasındaki modelleme mantığının tamamen farklı olmasıdır. Autodesk firması Maya’yı daha çok blender ve benzeri programlara rakip olmak için satın almıştır. Bu mantığı firmanın programlar için hazırladığı tanıtım dokümanlarında da görmek mümkün. Mayanın tanıtım içeriklerinde sürekli 3D karakter modelleme vurgulanır. Maya programında modelleme yapılırken fırça benzeri aletlerle modelleme yapmak mümkündür.

Maya’da da dahili bir render motoru bulunmaktadır. Kendi fiziksel render motorunun haricinde 3Ds Max programında olduğu gibi arnold renderer programı da Maya ile birlikte kurulu olarak gelmektedir. Aynı zamanda vray gibi ünlü render motorlarının tamamı maya içinde versiyonlar üretmişlerdir.

Mesh Mixer

MeshMixer 2009 senesinde Toronto’da kurulu olan Ryan Schmidt firması tarafından geliştirilmiştir. Ancak kısa süre içerisinde 2011 yılının son çeyreğinde Autodesk firmasına satılmıştır. MeshMixer ücretsiz olarak sunulan bir programdır. Autodesk firmasının programı geliştirme aşamalarının tamamlanmasının ardından ücretli olarak sunması beklenmekteydi. Ancak Autodesk firması hala programı ücretsiz olarak sunmaya devam ediyor.

MeshMixer üçgen yüzeyler kullanarak modelleme yapılmasına olanak sağlayan bir 3d modelleme programıdır. En büyük özelliği 3 boyutlu olarak taranmış objelerin üst temizliğinin yapılmasını çok kolay olarak yapabilmesidir. MeshMixer’da modellenmiş bütün modeller bir düğme ile 3D printerlardan 3D baskı yapmaya hazır hale getirilebilir.

MeshMixer’da render alma işlemi yapılmamaktadır. MeshMixer 3d baskı için model hazırlama programıdır.

Solid Works

Solidworks 1995 yılında MIT mezunu Jon Hirschtick tarafından geliştirilmiştir. Solidworks programını listenin sonuna koyma sebebimiz aslında tam bir görselleştirme programı olmaması. Diğer yandan listeye girmesinin sebebi bir görselleştirme programı da sayılabilecek olması. Aslında Solid Works için kullanılabilecek en iyi tanımlama 3 boyutlu imalata uygun modelleme programıdır. Solidworks daha çok mühendisler ve imalatçılar tarafından makine benzeri tasarımları yapabilmek için kullanılmaktadır.

Solidworks programının tasarım mantığında diğer 3D çizim programları ile karşılaştırıldığında öne çıkan çok ciddi farklılıklar vardır. Öncelikle çizeceğiniz makinenin parçalarını tek tek imalat usullerine uygun olarak çiziyorsunuz. Tek tek derken vidasına kadar. Ardından bütün parçaları montaj dosyasında birleştiriyorsunuz. Montaj esnasında mafsallama yöntemlerini doğru olarak girdiğinizde makineniz hareket edebilir hale geliyor. Yani bir araba motoru çizip o motoru çalışır hale getirmek mümkün. Ayrıca motor çalışırken üzerine binecek dinamik yükler gibi verileri de size grafik olarak sunabiliyor.

Solidworks programında bir çok farklı yöntem ile render alabilirsiniz ancak çıkacak sonuçların 3d görselleştirme programlarından çıkacak sonuçtan uzak olacağını şimdiden söylemekte fayda var. Solidworks görselleştirme işlerinden daha çok üretime esas oluşturabilecek 3 boyutlu modelleme işlemeleri yapmak için geliştirilmiş bir programdır. Solidworks programında modellediğiniz bir modelin fotoğraf gerçekçiliğinde renderını almak istiyorsanız, herhangi bir 3d görselleştirme programı kullanmanız gerekecektir.

3D Çizim Programları İle Çıkan Sonuçları İncelemek İçin

Bu üç boyutlu çizim programları kullanılarak hazırlanan mimari görselleştirme örneklerimi görmek için cephe tasarımı sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz. Cephe tasarımı sayfasında mimari görselleştirme alanında yapmış olduğumuz bir çok çalışmayı görebilirsiniz. Bu çalışmaları aynı zamanda projeler bölümümüzden de takip etmeniz mümkün. Cephe tasarımını yapmış olduğumuz bir çok projenin aynı zamanda iç mekan tasarımlarını ve peyzaj çalışmalarını da yapmaktayız. Bu konuların tamamı hakkında bilgi almak için hizmetlerimiz bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Bu sayfada görmüş olduğunuz çalışmaların tamamı 3d mimari çizim programları kullanarak hazırlanmış resim renderlarıdır. Yine bu tür programlar ile hazırlanmış animasyonları veya tanıtım videolarını izlemek için You Tube üzerindeki bulunan sitemizin resmi kanalı render tasarım kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Render Programları

Render programları 3d çizim programları kullanılarak yapılan çizimlerin görselleştirilmesine yarayan programlardır. Render programları genel olarak ikiye ayrılır. Plugin yani eklenti olarak kullanılan render yazılımları ve tek başlarına çalışan render programları. İkisinin de kendi alanlarında avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Plugin olarak çalışan render motorları sadece bir çizim programı üzerinde çalışırlar. Ancak zaten çalıştığınız tek bir çizim programı varsa buradan tek tuş ile render almakta avantajdır. Tabi ki tek başına çalışan render programlarında bu avantaj ve dezavantaj yer değiştirmektedir. Ancak bunlarında ötesinde plugin ve bağımsız render programları arasında ki en büyük fark pluginlerin geleneksek bağımsız programların ise yenilikçi yaklaşımıdır. Gelin bu yaklaşımları daha yakından inceleyelim.

Plugin Olarak Çalışan Geneksel Render Programları

Bu programların başlıca örnekleri VRay ve Corona render programlarıdır. Geleneksel programlar çok ince hesap yaparak gerçeğe olabildiğince yakın sonuç vermeleri ile tanınırlar. Her ne kadar bu çok avantajlı bir durum gibi gözükse de diğer taraftan ciddi bir dezavantaj doğurur. Bu dezavantaj süredir. Bu kadar fazla hesabın yapıldığı programlarda bu sefer özellikle animasyon renderlarında render süresi bir hayli uzamaktadır. Ayrıca hesaplamaların yapılabilmesi için gerekli donanım konfigürasyonu da bir hayli yüksektir. Gerçeğe olabildiğince yakın render almanın bedeli.

Bağımsız Çalışan Yenilikçi Render Programları

Bu programlara örnek olarak Lumion veya D5 Render programlarını verebiliriz. Bu programlar bir çok farklı formatta 3d modelin renderını almak için kullanılabilir. Bu programlara aynı anda hem SketchUp hem de 3Ds Max programlarından modeller ekleyebildiğiniz gibi kendi arşivlerinde yer alan yardımcı hazır modelleri de kullanabilirsiniz. Bu programların en büyük avantajları kesinlikle kolay kullanımları ve hızlı hesaplama yöntemleridir. Kendi arşivlerinde yer alan yürüyen bir insanı sürükleyip ekrana bıraktığınızda ve yürüme yönünü tayin ettiğinizde artık hazırladığınız animasyonda yürüyen bir insan olacaktır demektir. Aynı işlemi geleneksel render programlarında yapmak bir hayli emek ister. Dezavantajına gelecek olursak tek kelimeyle gerçekçilik diyebiliriz. Bu her renderın kötü gerçekçiliği oluyor demek değil ancak geleneksel render motorlarının birazda olsa gerisinde kaldıklarını da kabul etmek gerekir.

Lumion

3D çizim programları ve render motorları konusu çok uzun zamandır üzerine yazılar yazdığımız bir konu. Bu konuyu biraz daha derinlemesine incelemek istediğimizde yazının son derece uzadığını fark ettik ve çözüm olarak her bir 3d çizim programı ve render motoru hakkında kendisinin anlatıldığı bir sayfa yapmaya karar verdik. İlk tanıtımımızın konusu ise Lumion oldu. Lumion yeni nesil render programlarının öncüsüdür. Bu program sayesinde oyun oynar gibi gerçek zamanlı projenizin içerisinde geçebilir ve dakikalar içerisinde animasyon renderları alabilirsiniz. Lumion’u tanıtmaya ise en güncel versiyonu olan Lumion 2023 ile başladık. 

Lumion 2023 Yayınlandı!

Açıkçası Lumion 12 için bir devrim Lumion ekibinin şimdiye kadar attığı en büyük adım ve büyük bir ihtimallede bir 3-5 sene bu kadar büyük bir adım daha gelmez diyorduk ki Lumion 2023 çıktı. Lumion 2023 farklılığını henüz daha isminde bile göstermeye başladı. Lumion 13 değil 2023 adı ile çıktı çünkü ekip bütün dünyaya “Hey, buraya bakın bu sefer çok büyük bir şeyler yaptık!” demek istedi. Gerçekten özellikle ışın izleme teknolojilerinin geldiği son noktada hem pratikliklerinden ve hızlarından bir şey kaybetmeden hem de ağa babaları olan Vray ve Corona’ya kafa tutar hale geldiler. Bu konuda ki yazımızın devamını okumak için Lumion 2023 yazımızı ziyaret edebilirsiniz.