Hotline
05372132863

Render Nedir?

Render bilgisayar destekli yazılımların, kullanıcıların isteklerini yerine getirmek için yaptığı bir dizi hesaptır. Render sadece 3d görselleştirme işlemlerinde kullanılmaz. 2d görselleştirme, video işleme ve müzik yapımı ve daha bir çok türde geliştirilmiş yazılımlarda render işlemi yaparlar. Okumayı çok sevmeyen ziyaretçilerimiz için bu hap bilgiyi verdikten sonra sizi gerçeklerle baş başa bırakıyorum. Render nedir sorusunun cevabını öyle bir iki cümlede bulmak mümkün değildir. Bu sorunun cevabını anlamak için biraz daha bilgilenmeniz şart. Buyurun başlayalım.

Render nedir sorusunu derinlemesine incelemek için kelimenin birebir çevirisini anlamak ile işe başlayalım. Render Türkçe ne demek? Eğer sektör terimlerini kullandırtmayan standart bir sözlük kullanıyorsanız render karşılığı olarak yine render kelimesini görebilirsiniz. Teknik terimleri çevirebildiğiniz sözlüklerde ise bazı anlamlar çıkabiliyor. İsim olarak çevirisi parçalayıcı olarak geçiyor. Fiil olaraksa icra etmek, eritip saflaştırmak veya tercüme etmek gibi sonuçlar çıkıyor.

Render kelimesi o kadar fazla kabullenilmiş bir kelime ki Google aramalarında render kelimesinin İngilizce karşılığının ne olduğu bolca aranmış. Cümle biraz devrik oldu şöyle toparlayayım, Google aramalarında çok aratılan cümlelerden birisi de “Render İngilizce Ne Demek?” olmuş.

Biz bu sayfada daha çok mimaride render ne demek ya da mimaride render nedir sorularına cevap arayacağız.

Render Nedir

Mimaride render bir inşaat projesinin görselleştirme işlemlerine verilen isimdir. Burada görselleştirmeden daha doğrusu mimari görselleştirmeden bahsettiğimiz şey nedir şimdi onu biraz mercek altına alalım. Bir projenin 3D çizim programları kullanılarak 3 boyutlu olarak modellenmesi ve ardından render hazırlıkları yapılar render alınmasına mimari görselleştirme denir.

Modellenen 3d modelin üzerine kaplamaları yapılarak, ışık ve ve kameraların eklenmesiyle sahne hazırlanır. Modelin olabildiğince kusursuz olması ne kadar önemliyse kaplamaların ve özellikle ışıkların önemi de o kadar fazladır.

Render İşlemi Ne Kadar Sürer?

Render işlemi tamamen kullanılan malzemelerin üzerindeki parlaklık ve geçirgenlik gibi özelliklere bağlı olarak değişen bir değerdir. En büyük değişkenler modeldeki yüzey sayısı ve alınmak istenilen renderın çözünürlüğüdür. Bir diğer değişken ise render ayarlarıdır. Bütün bu kriterlere göre render süresi etkilenir. Şimdi bütün bu anlattığımız maddeleri mercek altına alalım.

Mimarlıkta Render Poligon Sayısı Nedir?

Poligon sayısı 3D çizim programları arasında farklı hesaplama yöntemleri ile hesaplanan yüzey sayılarıdır. Bazı programlar bu hesaplamayı yüzeyi üçgenlere bölerek yapar. Başka programlar ise aynı yüzeyde olduğu sürece çokgenler yaratarak yapar. Sonuç olarak hangi 3D çizim programı üzerinde çalışıyor olursanız olun. Mimari görselleştirme işlemlerini yaparken ne kadar fazla yüzey varsa render o kadar uzar. Bunun sebebi basittir. Render programları her bir yüzeye ışık kaynaklarının tamamından bir ışın gönderir. Yüzeye çarpan ışınlar etrafa saçılır.

Render ayarlarınıza göre bu ışıklar diğer yüzeylere de çarparak kameraya gelebilir. Eğer ayarlarınız son derece hızlı bir render alma ayarındaysa bu durumda diğer yüzeylere çarpmadan sadece kameraya gelir. Yüzeylerden yansıyan ışıklar yüzeyler aynı yöne baktığı sürece birbirine yakın bir denklem ile hesaplanır. Ne zamanki yüzeyin açısı değişirse bu sefer yeni bir hesaplama yöntemine geçilir. Bu yüzden yüzey sayısı arttıkça yapılması gereken hesap sayısı da artar ve bu da render süresini ciddi miktarda etkiler.

Poligon sayısı özellikle video rendarlarında çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Video renderları zaten doğası gereği uzun süren renderlerdır. Mimari görselleştirme işi yapılırken render almak nedir? Gördüğünüz gibi sorular bitmiyor. Bütün sorularınıza cevap bulabilmek ve mimari görselleştirme hakkında çok daha fazla bilgi edinmek isterseniz internet sitemizde yer alan mimari görselleştirme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Mimari görselleştirme 3D bina modelinin yapılması ile başlar ve render alınması ile sonuçlanır. Aradaki bütün aşamalar ise yazımın ilk satırlarında bahsettiğim konulardan ibarettir.

3D Görselleştirme İşlemlerinde Çıktı Çözünürlüğü

3D görselleştirme işlemlerinin tamamında çıktı ister resim olsun isterse animasyon çözünürlük birebir render süresini etkiler. Bunun sebebi aslında çok açıktır. 3D render programları her bir pikselin tam olarak hangi renge sahip olacağını hesaplarlar. Bu yüzden çözünürlük arttıkça hesaplanacak piksel sayısı da artacaktır. Ayrıca buraya bir dip ton düşmek gerekir. Yaygın olan bir yanılgı vardır. 1.000 px X 500 px çözünürlüklü bir render alırken 2.000 px X 1.000 px çözünürlüğe geçtiğimizi varsayalım. Çözünürlük 2 katına çıkmamıştır 4 katına çıkmıştır. İlk çözünürlüğümüzde 500 bin piksel varken ikinci çözünürlüğümüzde 2 milyon piksel vardır.

Ayrıca eğer animasyon çıktısı alıyorsak FPS değeri de çok dikkatlice seçmemiz gereken bir değerdir. Genelde 25 veya 30 FPS değeri seçilir çünkü birçok ekranın yenileme süresi budur. FPS İngilizce “Frame Per Second” diziliminin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise saniye başına gösterilen kare olarak yorumlanabilir. Animasyonun her saniyesinde kaç adet resim renderı olacağını belirler. Bu sayıyı gereksiz yere 60 gibi bir sayıya çıkartmak render sürenizi 2 kat artırır. Çözünürlük ve FPS değerlerini gereksiz yere yükseltmek kaliteyi değil render süresini artıracaktır.

Işık Sayısının ve Ayarlarının Render Süresine Etkisi

Işıklar aydınlatmaya yani malzemelerin görünürlüğünün belirlenmesine yarar. Render işlemi esnasında görselleştirme işlemi yapılırken her bir piksel için üzerine düşen ışık miktarının ayrı ayrı hesaplandığından bahsetmiştik. Bu da tabi ki ışık sayısı artarsa render süresi de uzayacaktır. Aynı zamanda ışıkların başka özellikleri de vardır. Geçirgenliği etkile, yansımayı etkile ve görünür ol gibi. Bu özelliklerin açık olup olmaması da render süresini etkiler. Örnek olarak bir cam kürenin yanında bir ışık duruyor olsun. Eğer bu seçeneklerin hepsi kapalı ise sadece üzerine vuran ilk ışık hesaplanır.

Eğer cam kürenin yanında ki ışık görünür, yansımaları ve geçirgenliği etkileyen bir ışıksa. Onun üzerine gelen pikseller tekrar hesaplanır, çünkü görünürdür. Işığın kırılmasından dolayı topun geçirgenliğinin içerisinden görünür ki bu da render miktarını ciddi olarak uzatır. Son olarak yansıma özelliği de açık olduğundan ve camın üzerinde ışık yansıyacağından süre iyice uzar. Yani eklenen tek ışık, eğer özellikleri de açıksa render süresini çok fazla etkileyebilir. Işıklar renderı çok güzelleştiren etkenlerdir. Ancak fazla ilaç hastayı iyi etmez.

Bir de eklenen ışıkların birincil özellikleri olan tipleri vardır. Alan ışığı, IES ışığı, güneş veya dome ışığı gibi bir çok farklı tipte ışık vardır. Burada uzun uzun bütün ışıkları anlatıp konuyu dağıtmak istemem. Ancak iki tip ışıktan bahsedelim. Vray Sun diye de tabir ettiğimiz güneş ve Dome Light adında ki kubbe ışık. Genel ışıklandırma renderlarda çok önemlidir. Genel ışıklandırmadaki bütün yansımaları ve renk değişikliklerini birebir uygulayabilmek için bazen sahneye çok fazla ışık ve model ekleriz. Oysa bir dome light ile bütün bunları çözebilirsiniz.

render ne demek

Malzemelerin Render Süresine Etkisi

Malzemelerin rengi render süresini etkilemez. Ancak üzerlerinde bir kaplama var ise bu kaplamanın çözünürlüğü render süresini ciddi olarak etkiler. Çok yüksek çözünürlükteki kaplamalar render süresini o kadar uzatır. Hep söylediğim gibi daha uzun render süresi daha kaliteli render çıkacağı anlamına gelmez gerek yoksa o kadar yüksek çözünürlüklü render almayın. Gerek yoksa o kadar yüksek çözünürlüklü malzeme kullanmayın. Gerek yoksa o kadar fazla ışık eklemeyin. Optimum kelimesi render firmaları için vazgeçilmez bir kelimedir.

Teras Bar Tasarımı

Kabaca söylemek gerekirse bir malzemenin 4 ana özelliği vardır. Kaplaması, geçirgenliği, yansıması ve ışıması. Bu özelliklerin her birisine bir değer atanabildiği gibi bir harita da atanabilir. Haritayı İngilizce direk çevirisi ile kullandım. İngilizce karşılığı Map olan bu kelime bazen bir resim bazen bir gardiyan bazen de gürültü dosyası olabilir. Bizim bilmemiz gereken şu. Eğer bir malzeme ışık çıkartırsa o ışıklarına etraftaki etkileri hesaplanır. Bir malzeme eğer yansırsa o malzemenin gördüğü diğer bütün elemanlar bir daha hesaplanır. Bir malzeme eğer geçirgense arkasındaki bütün cisimler ve ışıklar tekrar hesaplanır. Yani açılan her özellik render süresini etkiler.

Ayrıca bu özelliklere atanan haritalarda süreleri etkileyebilir. Çünkü her harita her seferinde hesaplama yönteminin değişmesi anlamına gelir. Bir de malzemelerin bu özelliklerinin keskinlik değerleri vardır. Keskinlik ışığın kırılması olarak yorumlanabilir. Keskinlik değer düştükçe render süresi yine uzar. Bunun sebebi bellidir. Cam bir kürenin tam keskinlikte olduğunu varsayalım. Arkasındaki görüntü aynen öne geçecektir. Ancak keskinlik azalıp görüntü bulandıkça bir de bulanıklığın 3d render programları tarafından hesaplanması gerekir.

Mimari Render Nedir?

Aslında bu başlığı açmak bile belki de çok doğru bir hareket değil. Sonuçta renderı anlattık. Renderın en azından bizim sektörümüzde herhangi bir 3d modelin görselleştirilmesi işlemi olduğunu artık biliyoruz. Mimari render demek ise 3d mimari görselleştirme işlemi demektir. Yine de bu alt başlığı açmış olmamızın en büyük nedeni kullanıcıların render nedir kelime çiftini aratmalarından daha fazla mimari render nedir kelime grubunu aratmış olmalarıdır. Peki mimari görselleştirme işlemlerinde gerçekçilik nasıl artırılır.

Mimari Görselleştirmede Gerçekçiliği Artırmanın Püf Yolları

Fotoğraf kalitesinde render almak için insanlar size her program için saatlerce konu anlatacaktır. Ama en basit en püf noktaları ya aralara sıkıştırırlar ya da bu konulardan hiç bahsetmezler. Render ne demek konulu yazımızda 3d görselleştirme işlemlerinde gerçekçiliği artırmak için gerekli püf noktalardan bahsettik. Burada ise mimari görselleştirme özelinde gerçekçiliği artıracak püf noktalardan bahsedeceğiz. Mimari görselleştirme de gerçekçiliği artıracak püf noktalar;

  • Tekrarlı kaplamalar büyük yüzeylerde çok belli olur. Büyük kaplama örnekleri hazırlayın veya kaplamayı rastgele döşeme ile ilgili bir plugin kullanın.
  • Ufuk çizgisini göstermeyin. Ormanla, şehirle, otobüsle, insanla neyle isterseniz kapatın ama ufuk çizgisini göstermeyin.
  • Drone çekimi gibi olan yüksek perspektif çekimlerde low poly modeller ile etrafı doldurun.
  • Malzemelerin model detaylarındansa kaplama detayları ile gerçekçiliği artırın.
  • Pencerelerden içerisini boş bırakmayın. Öne tül perde arkaya da oda görünümlü bir texture muhakkak atayın.
  • Çimenler için muhakkak iyi bir plugin kullanın.
  • İşiniz bittiğinde after production işin olmazsa olmazıdır.

Bu konulara da mercek tutacağız tabi ki.

Malzeme Kaplamalarında Tekrar Nasıl Önlenir?

Malzeme kaplamalarında tekrarın önüne geçmenin en kolay yolu kesinlikle photoshop veya benzeri bir 2d resim editörü kullanarak kaplama (texture) hazırlamaktır. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken iki ana unsur var. Birincisi hazırladığınız texture döşendiğinde dikişsiz olmalı. Yani texture döşendiğinde 4 yanından da birleşme yerleri belli olmamalı. İkincisi ise kaplamanın kendi içinde çok büyük dalgalanmalar olmamalı. Bu da göze batacaktır. Basit, az ama gözün görebildiği kadar farklılıklar gerçekçiliği artırır. 

3D Max Render Nedir?

3D Max render nedir diye bana çok soruluyor. Özellikle teklif almak isteyen müşterilerimiz illa 3D max render olsun diyorlar. 3D max aslında bir çizim programıdır. Render almak için kendisine ait bir motoru olsa da pek tercih edildiği söylenemez. 3d Max render diye bahsedilen renderlar genellikle 3d max programında modellenmiş ve Vray veya Corona ile render alınmış renderlardır. Bence render firmaları neyi nerede alacağını bilirler. Onlara program baskısı kurmak çıkabilecek iyi sonuçların önüne geçer.

villa cephe tasarımı

Render Örnekleri

Render örneklerini incelemek render firmaları tarafından en sıklıkla yapılan işlemlerden birisidir. Bunu kopyalama olarak görmeyin, başarılı tasarımcıların yaptığı işlerden esinlenmek her zaman olumlu sonuçlanır. Ayrıca render firmaları arasında tatlı da bir rekabet vardır. Bu rekabet sayesinde renderların gerçekçiliği gün geçtikçe artmaktadır. Daha fazla render örnekleri görmek isterseniz projelerimizi inceleyebilirsiniz. Her projemizin altında o proje için alınmış bir çok render vardır.

Mİmari Görselleştirme ve Render İlişkisi

Mimari görselleştirme tabi ki resim renderi ile sınırlı değildir. Mimari görselleştirme işlerinde animasyon veya bir başka değişle video içerikleri de son derece fazla tercih edilir. Bu konuda bulabileceğiniz bir çok örnek vardır. YouTube kanalımızda bulunan mimari görselleştirme sayfamızı ziyaret ederek bizim hazırladığımız animasyon renderı örneklerimizi görebilirsiniz.