Hotline
05372132863

Render Ansiklopedisi

Render Ansiklopedisi 3D modelleme ve 3D render işlemleri hakkında bütün sorularınıza cevap bulabilmeniz amacıyla açılmıştır. Sorduğunuz sorulara hızlı cevap bulabilmeniz için bu sayfada sizlere özet cevaplar hazırladık. Cevapların sizleri tatmin etmemesi durumunda ise yazının geri kalanını oku düğmesine basarak konu hakkında çok daha ayrıntılı bilgiler edinmeniz mümkündür. Sorulara ve cevaplara geçmeden önce sizlere küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Eğer sizin de bu konuda sorularınız varsa lütfen [email protected] adresine e-posta ile sorularınızı gönderin. Şimdi sizleri daha fazla bekletmeden konulara geçelim.

3D Görselleştirme

3D Görselleştirme

3D Görselleştirme üç boyutlu olarak modellenmiş bir sahnenin son dokunuşlarının yapılarak resim veya film haline getirilmesine denir. Daha net anlatmak gerekirse öncelikle bilgisayarlardaki çeşitli 3d çizim programlarını kullanarak bir dünya oluşturuyoruz, ardından bu dünyayı render programlarının bize sunduğu imkanlar ile ışıklandırıyoruz ve son olarak yine render programlarının bize sunduğu imkanlar ile bu sahneleri resim veya film haline getiriyoruz. Resim haline getirirsek bu işleme 3D render diyoruz, film haline getirirsek ise 3D animasyon diyoruz. Aslında 3D animasyonda render alınarak yapılan bir işlemdir ancak sektörler hep zaman içerisinde kendi içlerinde bazı kısaltmalar bulurlar. Bu sebepten ötürü 3D görselleştirme işlemlerinin tamamı 3D render ile yapılıyor olmasına karşına sadece resim renderlarıne 3D render denmektedir. Video renderları için ise 3D animasyon tabiri kullanılmaktadır.

3D Mimari Çizim

3D Mimari Çizim

3D mimari çizim, iki boyutlu geleneksek mimari projelerin 3d çizim programları kullanılarak 3 boyutlu olarak çizilmesi demektir. 3D mimari çizimler illa ki renderı alınarak görselleştirilmek zorunda değillerdir. Teknik çizim seviyesinde kalmaları durumunda da hala 3D yani 3 boyutlu mimari çizim olarak görüleceklerdir. 3D mimari çizimin olmazsa olmaz kuralı ise parametrik olması gerektiğidir. Yani tam ölçekli bir proje olmalıdır. Aksi takdirde sadece görsel uygulamalar için hazırlanmış sıradan bir çizim veya render olur.

3D Çizim Programları - Vectary

3D Çizim Programları

3D çizim programları 3d görselleştirme işlemlerinin ilki olan modelleme kısmı için gerekli programlardır. Bir önceki konuda da bahsettiğimiz gibi 3D çizim programları içerisinde parametrik olanlar kullanılarak render programı kullanılmaksınız 3 boyutlu mimari çizim yapmakta mümkündür. Aynı zamanda 3 boyutlu çizim programları kullanarak 3d printerlar ile baskı almak, CNC makineleri ile parça üretmekte mümkündür. Yani özet olarak render almak için 3d çizim programına ihtiyacınız vardır ancak 3d çizim programları sadece render almaya yaramaz.

Lumion 2023

Lumion 2023

Lumion kullanıcıları tarafından Lumion 12’den sonra daha artık ne olabilir diye heyecanla beklenen Lumion 13 versiyonu gelmedi. Ama yerine bomba gibi Lumion 2023 geldi. Evet Lumion yazılım ve pazarlama ekipleri yeni versiyonun adını yıl ile değiştirdiler. Bu sayede kullanıcılara iki mesaj gönderdiler. Birincisi artık her yıl yeni bir versiyonu beklemeliyiz, ikincisi ise Lumion bu sefer sınıf atladı. Geçmişte Adobe’den Autodesk’e kadar bir çok farklı yazılım firmasının da aynı yöntemle programlarını tanıttıklarını görmüştük. Bakalım Lumion 2023’te bu iddiaya değecek bir değişiklik var mı?

Cephe Boyaları

Cephe Boyaları

Cephe boyaları cephe tasarımının kilit taşıdır. RT Akademi ile ilgili sürekli olarak hatırlattığımız konu bu akademinin sadece render değil aynı zaman da tasarım konusunda da eğitim verdiği yönündedir. Güzel bir cephe tasarımı renderı ortaya çıkartabilmek için öncelikle güzel bir cephe tasarlamanız lazım. Tabi ki burada da bitmez bu cephenin uygulanabilir de olması lazım. İşte bu iki unsur birleştiğinde cephe boyaları hakkında neden bilgi sahibi olmanız gerektiğini daha iyi anlarsınız. Cephe boyalarının renk uyumunu sağlandığınızda çok sade tasarımların bile göz doldurduğuna şahit olacaksınız.

Render için laptop önerisi 2023

Render İçin Laptop

Render için laptop tercihi önemlidir. Aslında render derslerinin birinci dersi kesinlikle kullanmanız gereken donanım ile alakalı olmalıdır. Öncelikle kullanacağınız 3D çizim programlarını seçmeli ardından da bu programlara ve bütçenize en uygun sistemi kurmalısınız. Bu sistem kimi zaman sadece bir tane laptoptan oluşur kimi zamansa bir masa üstü bilgisayarını parçalarını tek tek seçerek toplarsınız. Kimi zamanda laptopunuza ekran ve benzeri üniteler ekleyerek bir sistem kurabilirsiniz. Biz bu bölümde gittiğiniz her yere sizinle beraber gelebilecek basit tak çalıştır sistemler olan tek başına laptop sistemlerini inceledik.

Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme

Mimari görselleştirme de aynı 3D görselleştirme gibi 3 boyutlu çizilmiş bir projenin gerçekten var olmuş gibi resim haline getirilmesine veya animasyonunun yapılmasına verilen isimdir. Mimari görselleştirme işlemleri 3D görselleştirme işlerinin aynısıdır sadece bir alt koludur. Peki o zaman Render Ansiklopedisi içerisinde bunu neden bambaşka bir konuymuş gibi işliyoruz diyebilirsiniz. Bunun sebebi özel konuların özel çözümlerinin olmasıdır. Örnek olarak Lumion render programı neredeyse sadece mimari görselleştirme işleri için geliştirilmiştir. Sorsanız inkar ederler ancak Lumion örnek çalışmalarını dilediğiniz yerde aratın karşınıza sadece mimari görselleştirme çalışmaları çıkacaktır.

Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Makaleleri

Mimari görselleştirme makaleleri için RT Ansiklopedisi içerisinde başlı başına bir bölüm açtık. Bunun temel sebebi ise mimari görselleştirmenin çok derin bir konu olmasıdır. Mimari görselleştirme içerisinde hem tasarım hem de render tarafını inceliyoruz. Mimari görselleştirme için en uygun programlardan, dünyanın en yüksek binalarını incelediğimiz yazılarımıza kadar her şey sizi sıfırdan başlayan bir projede sonuca gidecek kadar bilgi sahibi yapabilmek için tasarlandı. Nereden ilham alırsınız, hangi programla çizer, hangi programla render alırsınız, post production nasıl yapılır ve daha niceleri…

Çizim Render Nedir?

Render Çizim Nedir?

Render çizim nedir sorusu başta size garip gelebilir ki gelmelidir de. Bozuk bir soru desek yerli yerinde bir tespit yapmış oluruz. Render çizim nedir başlıklı bir yazı kaleme almamızın en büyük sebebi bu sorunun render ve 3d çizim kavramlarını pek anlayamamış kişiler tarafından bolca sorulmasıdır. Bu sorunun bu kadar çok aratıldığını gördüğümüzde 3D çizim ve render arasındaki farklı anlatabilmek için böyle bir sayfa yapmaya karar verdik. Sayfanın içeriği ne tam olarak render nedir ne de tam olarak 3D çizim nedir şeklinde. Bu alt başlıklar için kendilerine özel bazı açıklamalar zaten yazmıştık. Burada ki amaç ikisinin arasındaki farkları anlatmak.

Render Ne Demek

Render Ne Demek?

Render ne demek sorusu bence render tasarım işine başlayacak her tasarımcı adayının önce kendine sonra da kaynaklara sorması gereken bir sorudur. Gerçekten genel kültür seviyesinde render hakkında ne kadar bildiğinizi tespit etmeden yola çıkmayın derim. 3D çizim dersleri alırken bile kafanızın arka tarafında sürekli bu modelin render işlemleri nasıl olur, ışık nereden gelir, gölge ne kadar vurur gibi sorular dönmelidir. Çünkü bu soruların cevapları önce yaptığınız çizimi ardından da aldığınız renderın kalitesini muazzam derecede etkileyecektir. Mesela bir pencere doğramasının altına denizlik koymanın orada yaratacağı gölge kontrastının renderınıza neler kattığını görünce şaşıracaksınız.

render ne demek

Render Nedir?

Render nedir sorusu render ne demek sorusunun aynısı gibi duruyor derseniz haklısınız ancak bizim de bu yazıları böyle iki farklı başlıkta yazmış olmamızın tabi ki bir sebebi var. Render Ansiklopedisi açılmadan önce bu yazılar sağda solda farklı yerlerde farklı amaçlarla durmaktaydılar. Ardından bu yazıları tek çatı altında Render Ansiklopedisinde toplayınca bu ufak farklar göze batmaya başladı. Uzatmadan hemen size farkları anlatayım. Render Ne Demek yazımızda ayrıntılı olarak render alma işlemini ve render motorlarının çalışma prensiplerini anlattık. Render nedir bölümünde ise özet olarak genel kültür seviyesinde bu konuya ilgi duyan ziyaretçilerimize yönelim bir çalışma yaptık.

Render Firmaları

Render Firmaları

Render Ansiklopedisi bu bölümde sizlere piyasadaki render firmaları hakkında bilgiler vermektedir. Yazımız öncelikle render firmalarının çalışma prensibi olarak birbirlerinden farkları nelerdir konusu ile başlıyor ardından tasarım firmaları ve render yapan firmalar arasındaki farklara değiniyor. Render yapan firmalar ile render yapan freelance tasarımcıları konu alıyor ve böylelikle devam ediyor. Bu yazı için sektörün mutfak tarafındaki işleyişi anlattığı söylenebilir. Render firmaları hakkında duyduklarınızdan sonra fiyat alma şeklinizin bile değişeceğine inanıyoruz.

Bütün bunlar yazılarımız ile ilgili bölümler ve bilgilendirmelerdi. Yazı okumak çok size göre değilse bu görmüş olduğunuz bölümlerin bir çoğu için hazırlamış olduğumuz videolar var. Bu videolarında tamamını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/@rendertasarim